VT 644

Moderne motorvognstog, med tilnavnet “Talent”
Den 4. marts 1996 lod Talbot i Aachen (siden april 1995 en del af Bombardier Eurorail, Brussels) deres første “Talent” motorvogn, rulle ud af dørene til offentligheden. Talent er en forkortelse for TAlbot LEichter Nahverkers Triebvagen.
VT 643
Det tog kun 17 måneder at udvikle VT643 “talent” og fik på grund af sit strømlinede udseende tilnavnet “ICE regionalmotorvognen”. Det todelte sæt er modulært opbygget og kan forlænges med en eller to 10,35 meter lange mellemvogne, så må man blot udskifte de to 257 kW’s motorer med nogle lidt kraftigere. Selve rammen er bygget af rustfri stål og karosseriet af svejste aluminiumsprofiler. Taget består af en alu sandwich konstruktion. Fronten af opbygget i glasfiber og monteret på en ramme af rustfri stål. De tonede termoruder er limet fast i karossen. Hele karossen er konstrueret, så den er klar til indbygning af hydraulisk aktiv krængeteknik.
Toget står på to motorbogies og en passiv løbebogie, alle designet til 150 km/t. De to halvdele bliver holdt sammen med en kugleled der er udviklet af Scandia i Randers, som senere er blevet en del af Bombardier, til IC 2, IC3 og IR 4 togsættene. Det er en konstruktion der har været i brug siden 1988 og sørger for at øverføre kræfterne fra de to toghalvdele, så det ikke er den fælles bogie der skal håndtere kræfterne.
Dørene er 1300 mm brede indvendigt og dækker kun 50 mm af åbningen, i fuld åbent tilstand. Da togsættet er forberedt til krængeteknik, er der stor afstand mellem vognbunden og perronkanten, så når dørene åbnes kommer der automatisk et foldetrin ud
Hver toghalvdel er identisk indrettet motormæssigt, med en MAN busmotor med hydraulisk overførsel, retarder og en 500 liters dieseltank. Hele fremdriftsmekanismen er monteret på en seperat ramme der er monteret op i hovedrammen ved hjælp af få skruer. Det gør systemet yderst servicevenligt, da hele mekanismen kan løsnes, sænked og tages ud sideværts. 24 volts systemet forsynes fra 3 kileremsdrevne generatorer og der er i hver halvdel et stort Ni-Ca batteri. En ELTAS 32 bit microcontroller sørger for kommunikation mellem hastighedsregulator og motorer.
De 150 sæder er sidehængte og kan forskubbes i længderetningen så der kan gøres plads til rullesole, cykler og eventuelt lidt fragt. I det meste af togsættet er gulvet i en højde på 800 mm over skinneoverkanten, hen over motorsektionerne er højden 1150 mm, da motorerne kræver lidt plads. På taget er de fuldautomatiske klimaanlæg placeret og er med til at give toget dets specielle udseende.
Selv om der er 2 aksler i hver bogie trækker den kun på 1 aksel i hver ende. DB har bestilt mindst 75 togsæt af typen BR 643 til trafikken på strækningerne Essen – Oberhausen og Borken – Coesfeld.
VT 644
I 1998 kom så den dieselelektriske variant af 643, kaldet 644. Den blev som standard udsyret med en mellemvogn og to 505kW motorer. Da man skiftede til eletrisk overførsel af trækkraften og gjorde togsættet tungere, blev begge aksler i motorbogies motoriserede, så i stedet for at have 643’s akselrækkefølge 1A+2+A1, blev det til 2+B+B+2. De noget kraftigere motorer og bedre adhæsion gør også at en 644 kan accelerere med 1m/s² mod 643’s 0,76ms².
Indretningen af de to typer togsæt er næsten ens, BR 644 har dog 6 døre på hver side af togsættet, nærmest som et s-tog, hvilket sammen med den høje acceleration, gør den meget attraktiv i nærbanetrafik. De er indsat i byexpresstogene på strækningerne Köln – Gummersbach, Köln – Gerolstein og Bonn – Bad Münstereifel og der er bestilt mindst 134 togsæt.
Togsættet er 52.160 mm langt, vejer 84,3 tons og har en topfart på 120 km/t.
Vi har en model af BR644 i “verkerhsrot” (trafikrød).