Saxonia

Saxonia
Det første tyskbyggede fjerntogslokomotiv

Med til historien bag Saxonia, skal nævnes Frederich List, der som nationaløkonom så en kæmpe hindring i de mange toldmure der var internt i det tyske forbund. Under sine rejser der havde bragt ham til England havde han set jernbanerne derovre blive bygget. Han emigrerede en overgang til Amerika, hvor han igen havde mulighed for at se på jernbaner i miner.

Tilbage i Tyskland flyttede han i 1833 til Leipzig i kongeriget Sachsen. Her begyndte han at lægge planer for et samlet tysk jernbanenet der skulle binde landet tættere sammen – natruligt nok med Leipzig som et af de vigtige knudepunkter.

Leipzig havde i mange år været en vigtig handelsby, men ændringer i grænsedragninger mellem de tyske kongeriger og stater, hvor Achsen måtte afgive land til Preussen gjorde at byen lå en del isoleret op mod det preussiske kongerige og man havde svært ved at komme til floderne der dengang var de store hovedfærdselårer. Derfor var det handelsfolk i Leipzig der var drivvæket bag den første tyske fjerntogsstrækning. Der skulle laves forbindelse til floden Elben og videre til Dresden, der dengang var Sachsens hovedstad.

Englænderne var længst fremme på daværende tidspunkt og fik lov til at levere de første 2 maskiner der også blev brugt under bygningen af den 114 km lange strækning (til sammenligning var den første jernbane i Tyskland, hvor den nok så berømte engelsebyggede “Adler” kørte, 5,4 km lang). Men Tyskerne ville også blande sig i lokomotivindustrien så der skulle bygges et lokomotiv til denne bane også. Det blev Maschinenbauanstalt Übigau der løb med ordren og byggede dermed det tredje egenproducerede tyske lokomotiv.

Der blev skelet en stor del til de daværende engelske lokomotiver, faktisk tog man og lavede nærmest en kopi af lokomotivet “Komet” der var leveret til Leipzig -Dresden banen.

Saxonia var et 2 cylindret lokomotiv med ylindrene placeret inde i rammen og dermed usynlige for omverdenen. Cylindrene havde fat i den bagerste aksel der så blev koblet til forreste aksel gennem de udvendige trækstænger. Cylindrene havde en boring på 279 mm og en slaglængde på 406 mm, sammen med et kedeltryk på 4,2 bar gav det, det 11 tons tunge lokomotiv, en ydelse på cirka 65 HK og en topfart på cirka 50 km/t.

Lokomotivet blev sat i tjenste i 1838, i 1840 blev den lille efterløber fjernet, da man ikke mente at den havde nogen praktisk betydning, men påmonteret igen i 1842, da der indførtes forbud mod 2 akslede lokomotiver. I 1858 udrangeredes lokomotivet.

I oktober 1985 blev der i DDR’s “ministerie for transport” nedsat en arbejdsgruppe der skulle stå for bygningen af en replika af Saxonia, til fejringen af 150 året for Leipzig – Dresden jernbanen. Kedlen blev bygget af Dampfkesselbau Übigau, efterfølgeren til den oprindelige Maschinenbauanstalt Übigau. Kedlen blev dog, som cylinderen og tenderen, fuldsvejst og der blev monteret nitteimiteringer. Lokomotivet fik også en Stephenson styring i stedet for den oprindelige simple stangstyring uden reguleringsmuligheder.

Saxonia kopien havde sin første prøvekørsel den 1. oktober 1988 og var under testkørsler i januar 1989 oppe over 70 km/t, hvor den lavede fin dampudvikling og have en rolig gang i sporet.

Vi har en kopi af Saxonia uden motor. Den er en del af et helt togsæt, hvor strømoptag og motor er henlagt til de efterfølgende vogne. Den har utroligt fine køreegenskaber, da det er en meget tung pak/godsvogn der skubber hele togsættet.