MH

Dansk bygget rangerlokomotiv efter tysk forbillede.
Efter anden verdenskrig skulle der nye rangerlokomotiver til. De ellers så velkendte damplokomotiver litra F var for små og for arbejdskrævende. Derfor ville DSB have diesellokomotiver. Den ellers så leveringsvillige partner Frichs ville gerne levere nye rangerlokomotiver og var i gang med MT lokomotiverne, da DSB i 1958 tog en drastisk beslutning og købte 3 lokomotiver type DH 440 hos Henschel i Tyskland.
Frichs havde ikke den rette motor, idet motoren til MT var en kompliceret 8 cylindret motor i V form, forberedt til trykladning, så den kunne bringes til at yde endnu mere. MAN motoren derimod var en 8 cylindret rækkemotor med trykladning, og dermed mindre i sin opbygning og allerede afprøvet i ML 440. Frichs brugte dieselelektrisk kraftoverførsel og mente ikke at der fandtes pålidelige hydrauliske kraftoverførsler. Voith i Tyskland var dog langt fremme med de hydrauliske kraftoverførsler og havde ikke problemer med at overføre de 440hk til hjulene. For DSB var der mange penge at spare ved at vælge MH frem for MT, idet en MH kostede omkring 450.000 kroner og prisen for en MT var omkring 700.000.
Efter erfaringerne med de 3 tyskbyggede lokomotiver, bestilte DSB 80 lignende lokomotiver hos Frichs. Frichs fik et af de tyske lokomotiver ind på fabrikken for at kunne måle det igennem og måtte så købe motorer hos MAN og kraftoverførsler fra Voith. Senere indløb der af to omgang ordre på yderlige 20 lokomotiver, så Frichs kom til at bygge i alt 120 lokomotiver til DSB. Et MH lokomotiv er 9,44 meter langt og vejer 40,5 tons (en del fik 4,5 tons ballastvægt indbygget, for at kunne stå bedre fast). Den hydrauliske overførsel har to gear der giver lokomotivet en tophastighed på 30 km/t ved rangerdrift og 60 km/t ved strækningskørsel.
MH lokomotiverne blev DSB’s lille arbejdshest i mange år frem til MK blev leveret i 1996-1998. Den sidste MH blev udrangeret i 2001
Vi har på modelbanen i skrivende stund en model af MH 322 i den originale grønne farve.