Feldschlösschen

BR 983 Feldschlösschen
Meget tidligt lokalbanelokomotiv bygget til strækninger med lille kurveradius.

Lidt historie

Bryggeriet Feldschlösschen fik i 1889 et spor frem til sit bryggeri. Det var de fremsynede grundlæggere af bryggeriet der ville have de mest moderne transportmidler til rådighed for at kunne transportere deres øl ud til kunder i hele landet. De fleste andre af de dengang 500 bryggerier i Schweitz bragte dengang deres varer ud med hestevogn, hvilket begrænsede transportmulighederne en del.

I dag har bryggeriet 6 km spor og mere end to tredjedele af de 1,5 millioner hektoliter øl der brygges på fabrikken forlader bryggeriet på togvogne. I gennemsnit giver det 33 firakslede godsvogne om dagen og hertil 2700 container til eksport.

Fabrikken råder over 2 lokomotiver (et diesel og et damplokomotiv), 4 tankvogne, 2 lukkede godsvogne og 4 personvogne. De lukkede vogne og personvognene bruges sammen med damplokomotivet til besøgstog, hvor kunder og andre interesserede kan komme på besøg på fabrikken. Turen køres cirka 100 gange om året, fra Feldschlösschen gæstebanegård (der ligger ved SBB Rheinfelden station) og ind på industriområdet. Turen med gæster koster ca 100 kg kul og 200 liter vand samt lidt olie til at smøre de bevægelige dele.

Lokomotivet

I 1907 byggede Schweizerischen Lokomotiven- und Maschinenfabrik (SLM) i Winterthur endnu en lille E 3/3 til SBB, det var en af en samlet serie på 83 lokomotiver bygget mellem 1902 og 1915. Lokomotivet var bygget til rangertjeneste og blev indsat i tjeneste ved Basels Rhinhavn. I 1965 kom lokomotivet til bryggeriet Feldschlösschen og har været i drift lige siden, hovedsageligt til transport af større gæstegrupper. Den har desuden været i rangertjeneste når, det i 1994 indsatte, diesellokomotiv er til revision.

  • Vægt 34,9 T
  • Længde 8715 mm
  • Max hastighed 45 km/t
  • Kedeltryk 12 bar
  • Effekt 350 hk
  • Varmeoverflade (134 rør) 63,1 m²
  • Drivhjul 1040 mm
  • Akselsafstand 3320 mm 
  • Brændstof 1.7 tons kul, 4.2 m3 vand

E 3/3’s øgenavn er “Tigeli” eller “lille tiger” kommer af den originale udseende, hvilket var en lille sort kraftkarl med gule striber. Tigerli er en af de mest bevarede lokomotivtyper i Schweitz. Da SSB i 1960’erne begyndte at udrangere denne lokomotivtype, blev mange solgt til industribaner og har dermed overlevet skærebrænderen, derfor kan man i dag opleve mere end 20 lokomotiver i køreklar stand. Under anden verdenskrig var der i Schweitz stor mangel på kul og da banerne i høj grad var elektricificeret, kunne man se en uderlig konstruktion, en E 3/3 med strømaftager på taget, et par transformere bygget på siden og nogle elvarmelegmer bygget ind i kedlen. Så havde men et lille damplokomotiv til eldrift