Biograftog.

Modelbane Europa havde efter sommeren 2018 problemer med økonomien, grundet svigtende billetindtægter. Turisterne ville hellere bruge dagen ved stranden i solen, end i en kælder for at se modeltog.

Det gav lidt opmærksomhed omkring modelbanen i løbet af efteråret, hvilket blandt andet mundede ud i et tilbud fra Hadsten Bio til folkene på modelbanen. Hadsten Bio ville støtte modelbanen økonomisk til indkøb af nyt materiel.

På modelbanen bragte det stor glæde og medlemmerne gav sig til at lede efter togsæt i et passende prisleje og endte ud med ikke bare et, men to togsæt som kunne falde indenfor de økonomiske rammer stukket ud af Hadsten Bio.

Togsæt blev bestilt hjem fra den lokale forhandler og i løbet af januar begyndte de at dukke op. Lige med undtagelse af en vigtig vogn, som var forsinket i produktionen hos den østrigske leverandør.

Det ene togsæt består af et lille blåt diesellokomotiv med fire såkaldte ”Silberlinge” personvogne i let genkendelig sølvgrå farve. Den ene vogn er en styrevogn, så lokomotivet også kan skubbe togsættet under normal drift. Forbilledet har kørt på sidebaner stort set over hele Tyskland fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1980’erne.

 Det andet togsæt består af et stort østtysk diesellokomotiv af typen 132, en lokomotivtype med tilnavnet ”Ludmilla”, grundet sin russiske oprindelse. Vognstammen består af 8 personvogne i beige og orange farver. Forbilledet var et af de såkaldte ” Städteexpress“ tog som fra 1976 og frem til 1991 kørte eksprestog fra større byer rundt om i DDR og ind til Berlin om morgenen og retur igen om eftermiddagen.

Til begge togsæt har Hadsten Modeljernbaneklubs medlemmer (som driver Modelbane Europa) lavet to ”Kan du finde toget” opgaver, hvor togsættenes oprindelse forklares, samtidig med at der selvfølgelig står at toget er sponsoreret af Hadsten Bio.

Torsdag den 4. april var der officiel indvielse af de to togsæt på det store tyske anlæg, hvor repræsentanter for modelbanen og biografen fejrede idriftsættelsen af de nye tog.

På nedenstående billede ses de to tog.