1189 “Krokodill”

1189 “Krokodill”

Dette lokomotiv er en af de få undtagelser vi har på anlægget da den ikke er af tysk oprindelse. Der har været nogle enkelte maskiner af denne type i drift i tyskland under betegnelsen E 89.1. Den maskine vi kører med er den oprindelige østrigske med betegnelsen 1189.

I starten af 1920’erne bestilte de østrigske statsbaner nye lokomotiver til hurtigtogstjenesten. Da man havde gode erfaringer med leddelte lokomotiver i Schweitz førte det i første ombæring til typen 1089 der specifikt blev bygget til at trække 300 tons vogne op ad den vestlige rampe på Arlbergbanen med 50km/t

I 1926 blev der så indsat 9 lokomotiver af en forbedret type i drift. På hver bogie var der fire aksler forbundet med en trækstang hvoraf en af akslerne var med et blindhjul. Oven på bogierne var monteret en lille kabine og det elektriske udstyr. Med en ydelse på 1900 kW og en maksimumhastighed på 75 km/t levede den fuldt op til ønskerne om en ny hurtig maskine. På trods af en samlet længde på over 20 meter havde det store lokomotiv ingen problemer med kurver der har radius på 150 m. Samlet vægt var 116 tons og de havde en starttrækkraft på 224 kN.

Lokomotivet kørte i mange år på de bjergrige strækninger i Arlberg distiktet med hurtige persontog, dog kunne man også møde den som trækkraft foran tunge godstog.

På grund af det specielle udseende fik den tilnavnet krokodill (krokodillen). Senere blev dette lokomotiv afløst af nyere maskiner, men var i drift frem til 1979. Forbilledet for den maskinen vi kører med, som har betegnelsen 1189.05, kører nu som ÖBBs officielle museumslok og er fra tid til anden ude at trække med vogne til forskellige specialarrangementer.